Houd het aanrecht opgeruimd!

Je keuken is natuurlijk de eerste plek waar je de boel schoon en opgeruimd moet houden. Daar maak je eten en hygiëne is dan van belang.

 

Vreemd genoeg heeft het opgeruimd houden van je aanrecht ook effect op het opgeruimd houden van de rest van je huis. Alsof het besmettelijk is! Daarbij kookt het prettiger in een opgeruimde en schone keuken, zeg nou zelf!

 

Een start maken

Pak om te beginnen een krat of mand, tassen mag ook en alles wat er nu staat ruim je daarin. Voor het overzicht. Vuil en schoon natuurlijk niet door elkaar, dat sorteer je gelijk.

 

Wat staat er op je aanrecht?

Nu is je aanrecht leeg dus terwijl je een sopje maakt in je wasbak waarmee je je aanrecht schoonmaakt kun je iets overdenken: ‘wat staat er op mijn aanrecht en wat gebruik ik daadwerkelijk om te koken?’. Haal dat uit je krat, mand of tas, was het af en zet het terug. Dus énkel zaken die daadwerkelijk nodig zijn als je kookt.

 

Gezelligheid in de keuken

Heel erg noodzakelijk. Het is een stukje van je huis en daarin moet je je op je gemak voelen. Maar bedenk even of het handig is dat je keuken vol staat met leuke koksbeeldjes. Ze worden vet, kost extra tijd om schoon te maken dus en ze kunnen in de weg staan als je echt geen maat weet te houden met je verzameling.

Of deze: 400 kookboeken. Hartstikke gaaf natuurlijk, zo’n enorme verzameling maar ook hier geldt weer ‘gebruik je ze?’. Misschien is een plek buiten de keuken wel prettiger, want meer ruimte in je keuken en de boeken blijven schoner, en leg je enkel die boeken in je keuken die je ook echt nodig hebt.

 

Denk na bij wat je neerzet en bedenk bewust of je jezelf helpt door het allemaal te laten staan.

Het restant in je krat, mand e/o tas sorteer je volgens de KAAT-methode Kringloop Anderen Afval Twijfel.

En enkel die laatste groep blijft nog (even) in je huis, de rest deel je uit. Niet te lang uitstellen want hoe langer het staat hoe groter de kans dat je nog 's door de spullen gaat en zaken toch maar neer gaat zetten.

 

Afwas uit het zicht!

Vaatwasser? Die haal je direct leeg na het programma en kun je dan weer vullen met de vieze vaat gedurende de dag. Geen vaatwasser? Dan was je af. Kies bijvoorbeeld 3 vaste momenten: na de middag, na het avondeten en nog voor je naar bed gaat. Heus, ga elke avond, voor het slapengaan, aan de afwas. Niets zo vervelend als opstaan in een rommelige keuken vol vieze kopjes.

Hou je aanrecht dagelijks onder je aandacht en pas zeker het pricipe van de KAAT-methode toe en hou je aanrecht zo leeg en opgeruimd als mogelijk.

Gerelateerde items (op tag)

blijmetkaatdootjebuttoncursusbuttongroot

 

Twitter icon2           Facebook icon2           Pinterest icon2           YouTube icon2           Instagram icon2