Over microvezels...

Een doek is toch een doek?

Mensen maken met van alles schoon. Oude t-shirts, afgeraffelde handdoekjes, oneindig veel papier en oude vaatdoekjes. Om maar iets te noemen. En natuurlijk kun je alles gebruiken om je huis mee door te soppen. Als het je niet uitmaakt of je strepen ziet, soms ook krassen maakt, een filmlaagje schoonmaakmiddel achterlaat. Want tussen schoon en écht schoon zit een enorm verschil. En dát verschil wordt gemaakt door microvezeldoeken. 

Om goed schoon te kunnen maken heb je goed materiaal nodig. En daarom is Kaat met Huishoudschool zo enorm fan van microvezeldoeken!

 

Wat zijn microvezels?

Microvezels worden meestal samengesteld uit een combinatie van polyester en polyamide. De vezels worden tot een dikkere draad geweven waarvan weer een doek wordt gemaakt. En de vezels kunnen de kleinste stofjes oppikken. Hoe dikker de doek, destemeer draad erin is verwerkt, hoe schoner het maakt.

pijlpaars Elke vezel is dubbel zo dun als zijde

pijlpaars Drie keer zo dun als katoen

pijlpaars Wel acht keer dunner als wol

pijlpaars 1/100 van een mensenhaar (Norwex zelfs 1/200e!)

 

Hoe werken die doeken?

De statische electriciteit, die ontstaat doordat je de droge doek over een oppervlakte wrijft, trekt de vuildeeltjes aan. Die blijven in de doek hangen. Tenminste, als de vezel dik genoeg is. Vandaar dus het feit dat een dikkere doek ook beter schoonmaakt, vuil vasthoudt, dan een dun doekje. De kracht zit 'm dus in de hoeveelheid vezels.

Maar de doeken zijn ook enorm absorberend. Ze houden wel 8 keer of meer hun gewicht in vocht vast. En de grote plus is dat ze niet pluizen dus na het schoonmaken is er niets van de doek achtergebleven. Wat je vaak niet kunt zeggen van allerlei andere doekjes die we gebruiken om schoon te maken. En al helemaal niet van papier.

 

Ga bacteriën te lijf!

Een goede doek verwijderd niet alleen vuil maar ook virussen en bacteriën van oppervlakken. En maken daardoor agressieve schoonmaakmiddelen dus overbodig. Enkel water en een goede microvezeldoek is alles wat je nodig hebt. Hoe dat werkt? Simpel! De microvezels zijn zo klein, zelfs kleiner dan sommige van deze organismen. Daardoor pakken ze met een veeg al deze bacteriën mee op. Met als gevolg een gezonde leefomgeving.

 

Norwex BacLock™

Norwex ontwikkelde een unieke manier om antibacteriële zilverhoudende draad te vermengen met microvezels. Zilver werd al de 18e eeuw gebruikt in bijvoorbeeld wondgaas en werd daarna ook gebruikt in schoonmaakmiddelen. In de jaren 40 van de vorige eeuw werden op zilverhoudende schoonmaakmiddelen minder en minder ingezet naarmate de chemische middelen hun intrede deden. Maar inmiddels zijn we heel wat wijzer en chemische middelen hebben enorm veel nadelige gevolgen voor onze gezondheid en voor het milieu.

De zilverhoudende microvezeldoeken van Norwex hebben veel minder bacterie- en schimmelgroei. Dus geen vieze, slijmerige en stinkende doeken meer na een schoonmaakrondje! Laat je microvezeldoekjes aan de lucht drogen, klaar voor het volgende gebruik.

 

pijlpaars verminder het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen 90 of misschien wel 100%

pijlpaars investeer éénmalig in jarenlang schoonmaakplezier

pijlpaars verminder het gebruik van papier en vochtige schoonmaakdoekjes drastisch

 

En, niet onbelangrijk, draag op die manier jouw kleine steentje bij aan een gezondere leefomgeving en een verbeterd milieu.

blijmetkaatdootjebuttoncursusbuttongroot

 

Twitter icon2           Facebook icon2           Pinterest icon2           YouTube icon2           Instagram icon2